• Twitter Basic Black
  • Facebook Basic Black
  • Black Instagram Icon

Registered Architects

Studio 104, 28 Waterloo Quay 
PO Box 595, Wellington, 6140  |  04 473 9777

Scroll down

Khandallah House

Wellington

     Designed using a simple palette of forms and materials the home achieves a striking streetscape and unusual carved out internal spaces. Two volumes were uses - a black zinc main body, which is wrapped on three sides with a cedar-clad form - creating exciting and unusual elevations and internal spaces. The planning is organized around a long circulation stairway traveling from the generous street level entry void up through three floors, culminating in a quiet reading space that opens to the another double height void opening to the rear yard. The homes functions are organized in succession from public to private through this lineal circulation space. 

The main living area is facing the north sun with an outdoor courtyard area well placed to make both an excellent entertaining area, and make good use of passive thermal gain.  From this level, a study space is projected toward the pavement, while more private bedroom spaces inhabit the upper levels and overlook the site.

 

On the exterior, Euroline cladding are contrasted against the texture of cedar and honed block. The interior uses timber floors and steel staircase juxtaposed against the vertical timber screens, visual connecting the circulation through the living spaces.  Daylight at the top of the stairs filters down to the elegant kitchen below where a butler’s pantry is hidden within the honed block wall.  The living then flows to the outdoors where terraced and well landscaped spaces creates a livable extension to the home.