• Twitter Basic Black
  • Facebook Basic Black
  • Black Instagram Icon

Registered Architects

Studio 104, 28 Waterloo Quay 
PO Box 595, Wellington, 6140  |  04 473 9777

Scroll down

Mount Cook House

Wellington

The owners of this house came to us wanting to preserve the stately beauty of their newly purchased home, while also making some radical transformations to it in terms of comfort and liveability.  The house was run down, and in need of some serious work to the lower level which had some structural and water-ingress issues that desperately needed some innovative solutions.

 

The house is in an inner city location, and yet has some very private outdoor areas and wonderful views across the city.  These were not exploited in the original layout, and the planning questions had to address the circulation and entry as well as the potential of opening up to the city with an outdoor living / entertaining area.  As a part of this a family hub was also needed, with the kitchen and dining room forming that in the proposed layout.
 

Extensive use of glass was required, and with the decking perimeter hovering above greenery this allows the glass to almost disappear.  In the evening light it is as if the glass is not there, and the city unfolds beyond the green foreground.  The indoor area opens through large sliding glass doors which allow for interior and exterior to blend together.  External built-in furniture provides plenty of seating for a large number of people, and complements the planning connections that are made.  A large number of people can be accommodated inside and outside all around the kitchen and dining areas.

 

The materiality of the exterior is influenced by the existing house with the introduction of contemporary design elements where they offer opportunities to emphasise the many strengths of the location.  This approach is continued inside where the use of traditional materials sits alongside contemporary elements to provide a house that acknowledges its past while cleverly offering the ease of contemporary living.

 

Downstairs a massive games room is now warm, dry and structurally reinforced to live on into the 21st century.